Home
 
Halal kvaliteta Ispis E-mail

 

 

 

altHALAL je riječ porijeklom iz arapskog jezika i znači dozvoljeno, dopušteno, ugodno, prema islamskim propisima.

Halal industrija temelji se na uvjerenju da bi muslimani trebali jesti hranu (halal proizvode) i koristiti kozmetičke proizvode koji su dopušteni i u skladu s vjerskim propisima.

 

 

Prodaja hrane koja je halal, odnosno u skladu s islamskim vjerskim propisima, u Europi će u godinama koje dolaze snažno rasti s obzirom na činjenicu da sve više konzumenata i nemuslimanske vjeroispovjesti konzumira halal hranu čime se potiče prehrambenu industriju i maloprodajne lance da svoju poslovnu strategiju usmjeravaju na taj sektor. 

Halal u ugostiteljstvu je novi oblik turističke ponude koja je već prisutna u svijetu i uvelike se ne razlikuje od onoga što mi poznajemo kao turizam. U najkraćem, podrazumijeva da turistima muslimanima budu zadovoljena dva osnovna aspekta, a to su omogućavanje uvjeta za obavljanje vjerskih obreda i dostupnost halal hrane.
 

Na području Republike Hrvatske oznaku HALAL mogu dobiti hrana, kozmetika, lijekovi, predmeti opće upotrebe i ugostiteljski objekti (hoteli i restorani) ukoliko su certificirani od strane Centra za certificiranje halal kvalitete Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu (www.halal.hr).
 

Halal standard
jasno određuje procedure halal certificiranja, regisitriran je kod Instituta za standardizaciju BiH kao nacionalni standard pod nazivom halal hrana – zahtjevi i mjere, BAS 1049:2010.  Halal standardom je utvrđeno što je dozvoljeno a što zabranjeno muslimanima, kako se certificira i provjerava primjena odredbi halal standarda, kako se vrši klanje halal životinja, kako se označavaju halal proizvodi te koji su aditivi halal a koji nisu. Halal standard je uskladiv sa drugim međunarodnim standardima sustava upravljanja ( ISO, HACCP, IFS, BRC, GLOBAL GAP i drugi).

Naša direktorica i poslovna savjetnica Sanja Peterlić uspješno je završila obuku koju je organizirala Agencija za certificiranje halal kvalitete (www.halal.ba) iz Tuzle te vam kao certificirana savjetnica za halal kvalitetu može pomoći uvesti halal sustav u vaše poslovanje i pripremiti vašu tvrtku za certifikaciju.

Naši klijenti Industrija mesa Ivanec d.o.o. i hotel Aristos uspješno su uveli i certificirali sustav halal kvalitete u svoje poslovanje.